Het is alweer anderhalf jaar geleden dat wij kwamen met ons nieuwe platform op FreelanceUitvaartleider.nl. Tijd om in deze eerste blog eens kort te vertellen over wat er in die tijd is gebeurd en wat ons tegenwoordig bezighoudt.

Veel interesse op de Uitvaart vak dag in Gorinchem

Het concept werd gelanceerd op de Uitvaart vak dag op 2 oktober 2014. De reacties op de beurs waren heel erg positief. Er was erg veel interesse in onze nieuwe manier voor uitvaartleiders om structureel aan freelance werk te komen. Met een hoop nieuwe contacten en schorre stem maakten we in de weken daarna de start. In een maand tijd hadden we al een landelijke dekking. In elke provincie waren er meerdere uitvaartleiders die hun diensten aanboden op onze website.

Een actievere rol voor FreelanceUitvaartleider.nl

In het eerste jaar van de website hadden rond de 70 freelancers een profiel op onze website. De verschillen waren groot. Waar de ene uitvaartleider gedurende het jaar geen contactaanvragen kreeg, had de andere regelmatig contacten en zelfs meerdere opdrachten. Na contact met de grote landelijke en lokale ondernemingen bleek daarnaast dat zij toch meer op zoek waren naar een vaste partij die als tussenpersoon kan optreden. Er werd gevraagd naar een actievere rol van FreelanceUitvaartleider.nl. Een rol in de garantie van kwaliteit, prijs en levering.

Opbouw van een nieuw netwerk

Via het platform hadden we natuurlijk al een flink netwerk opgebouwd van mensen die wilden freelancen. Onder de freelancers was er veel enthousiasme voor het feit dat zij nu niet zelf meer hoefden te zoeken naar werk. In de selectie van de uitvaartleiders staan voor ons de organisatorische eigenschappen voorop. Omdat onze uitvaartleiders in veel gevallen slechts een deel van de werkzaamheden waarnemen (bijvoorbeeld alleen het begeleiden van de uitvaart en niet het traject daarvoor) is het belangrijk dat die basis goed is. We kijken naar de persoon en zoeken mensen die sociaal en ondernemend zijn. Al snel hadden we een mooie club mensen bij elkaar!

Op zoek naar een match

Het woord ‘match’ doet tegenwoordig snel aan daten denken, maar in een samenwerking tussen een freelancer en een uitvaartonderneming is het van essentieel belang dat er een goede klik is. De uitvaartleider gaat zelfstandig op pad en moet in het begin van de samenwerking een stukje vertrouwen winnen en krijgen. Dat vertrouwen krijgt een freelancer die op eigen titel uitvaartondernemingen benadert niet heel makkelijk. Een ondernemer laat anderen nu eenmaal niet graag in zijn keuken kijken. Als vertegenwoordiger van ons netwerk en door onze jarenlange ervaring kunnen wij uitvaartondernemers gemakkelijker benaderen. Al snel hadden we een aantal uitvaartleiders aan het werk bij een grote onderneming uit de randstad.

Hoe gaat het nu?

In een half jaar tijd hebben we een flink aantal samenwerkingen mogen opzetten. Tot misschien wel onze verrassing worden we veel benaderd door kleine ondernemingen. Onze eerste inschatting was dat de wat kleinere ondernemer moeilijk zou zijn te bereiken met ons concept. Onze gedachte was dat zij veel samenwerking met elkaar zoeken en hebben dit dus zelf al goed georganiseerd. Toch zijn er ook zeker in aanloop naar de zomer veel kleine bedrijven op zoek naar versterking of back-up. Op dit moment hebben we 25 mensen van ons 30+ koppige netwerk actief aan de slag bij onze opdrachtgevers. Daartussen zitten freelancers die dagelijks, wekelijks of maandelijks diensten voor onze opdrachtgevers waarnemen. We zien dit aantal maandelijks uitbreiden en zijn daarom hard op zoek naar nieuwe mensen!